17 yıldır tek işi gücü çay! Kimsenin bilmediklerini biliyor: ‘Demlikte değil, markette başlar’

17 yıllık çaycı Erdin Mert yaptığı toplumsal medya paylaşımıyla lezzetli çay demlemenin püf noktalarını verdi. En kıymetli hazırlıklardan biri olan su kaynatma basamağında çeşme suyunun kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Mert, bunu çeşme suyu kireçli olması nedeniyle hem çayın lezzetsiz olduğunu söyleyerek açıkladı.

ZEHİR TÜKETMEKLE EŞ DEĞER

Mert, “Çayı genelde şekerli içiyoruz. Meğer şekerli çay tüketmek, zehir tüketmekle eş bedel. Biz Üsküp’te çayı servis ederken kesinlikle yanına bir dilim limon ekliyoruz. Limon çayın hem daha lezzetli hem daha sağlıklı olmasını sağlıyor” diyor

DEMLİKTE DEĞİL MARKETTE BAŞLANIYOR

Çay demlemeye demlikte değil, markette başlanır. Seçtiğiniz çay damak tadınıza hitap etmiyorsa hoş demlemenizin de bir manası kalmıyor. Bu nedenle çay seçiminde dikkatli olmalı, kaliteli ve lezzetli bir çay kullanmalısınız. Tadını sevdiğiniz bir çay aldıktan sonra hakikat bir demleme prosedürü ile ülkü tada ulaşmak mümkün.

TOZLU ÇAYI YIKAYIN

Çaylar çoklukla tozlu olur. Paketin tabanına bakarsanız bu tozları rahatlıkla görebilirsiniz. Demlediğiniz çay tozlu olursa içimi de keyif vermez ve tozları ağzınızda hissedersiniz. Çayın hoş olması için çayı demlemeden evvel sudan geçirerek pak olmasını sağlamalısınız.

DEMLEME SIRASINDA KARIŞTIRIN

Demlediğiniz çayın tadını daha ağır almak istiyorsanız demlenen çayın, suyun tabana çökmüş olmasına ihtimam gösterin. Vakitle çay yaprakları suyun tabanına çökse de bu vakit alan bir etaptır. Birçok vakit da kâfi yoğunlukta bir tat vermez. Bu nedenle demlenme sırasında demlikteki çayı karıştırarak tabana çökmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle daha ağır bir çay tadı alacaksınız.

DEMLEME MÜDDETİNİ AYARLAYIN

İdeal çay tadına ulaşmak için çayın demlenme müddetini düzgün ayarlamalısınız. Az demlerseniz çay tadı gelmez ve sıcak su içiyormuş hissine kapılabilirsiniz. Fazla demlemek ise çayın tadını acılaştıracağından, taze çay içme keyfi hayallerden ibaret kalır. Bu evrede çayın acı olmaması için su kaynadıktan sonra ocağın altını kesinlikle kısın. Akabinde 15 ila 20 dakika çayın lezzetine kavuşmasını beklemelisiniz.

DEMLİK SEÇİMİNE DİKKAT

Çay demlerken kullanılan demlik, çayın tadına tesir eder. Porselen demlikte demlenen çay ile çelik demlikte demlenen çayın tadının farklı olduğu pek çok kişi tarafından bilinen bir gerçektir. Hangisinin tadının daha hoş olduğu ise damak tadınıza bağlı. Kıymetli olan ağız tadınıza uygun olan demliği seçmek. Seçilen demliğin boyutuna nazaran çay demleme ölçüleri de göz önünde bulundurulmalı. Çay ve su oranını demlik boyutuna nazaran uygun ayarlanmalı.

KARANFİL DETAYI

Klasik demlemeyle çayın tadından çok keyif alamıyorsanız çaya aroma verici eklemeler yapabilirsiniz. Bunun için en çok kullanılan aroma karanfil. Demleme sırasında çaya karanfil atmak, farklı tada ulaşmayı sağlar. Ayrıyeten kokusu da iştah açıcı olduğundan, demliğe bir tane karanfil atmanız kâfi. Şayet karanfilin kokusunu ve aromasını seviyorsanız daha fazla da atabilirsiniz. Karanfil sevmiyorsanız diğer aromalar deneyebilirsiniz. Örneğin tarçın ya da vanilya da uygun birer alternatif olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir