Bilim insanları yenebilir pil üretti: Badem, kapari, su yosunu…

İtalya’nın Milano kentindeki İtalya Teknoloji Enstitüsü (IIT) araştırmacıları, besin eserlerinden yapılmış yenebilir ve şarj edilebilir bir pilin prototipini üretti.

Euronews haber sitesinin haberine nazaran, biyosensör, kamera ve ilaç iletim sistemleri üzere yenebilir aygıtlar halihazırda mevcut olsa da bunlar insan bedeni tarafından öğütülemiyor; münasebetiyle, rastgele bir komplikasyon olduğunda, aygıtı bedenden çıkarmak için cerrahi bir müdahalede gerekiyor. Badem, kapari, deniz yosunu, altın yaprağı, etkin karbon ve balmumu kullanılarak geliştirilen yeni pilin avantajı ise insan sıhhatine rastgele bir risk teşkil etmeden sindirilebiliyor olması.

‘ANOT İÇİN BADEM, KATOT İÇİN KAPARİ’

Konuya ait açıklama yapan proje koordinatörü Mario Caironi, “Bu aracın merkezinde bir dizi elektrot var. Çalıştırmak için iki gereç, iki molekül kullanıyoruz. Anot için bademde bulabildiğimiz bir vitamin olan riboflavin kullanıyoruz. Katot için ise kuersetinden yararlanıyoruz. Bu, besin desteği olarak satılıyor ve kaparide bulunabiliyor” dedi.

Araştırmacıların geliştirdiği yenebilir ve şarj edilebilir pil prototipi, 0,65 volt ile çalışıyor; bu ise insan bedeni içinde sorun yaratmayacak kadar düşük bir düzey manasına geliyor. Pil, 12 dakikaya kadar 48 mikroamperlik akım sağlıyor ve küçük bir LED yahut minyatür boyutlarda öteki elektronik aygıtları çalıştırabiliyor.

Araştırmacılar pilin kapasitesini artırmak ve boyutunu küçültmek için çalışmalara devam ederken, pilin tıbbi aygıtların yanı sıra besin kalitesi izleme ve yenebilir yumuşak robotik üzere alanlarda da kullanılması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir