İstanbul Kasaplar Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, 13 Şubat’tan itibaren geçerli olmak üzere karkas ete artırım yapılacağını açıkladı. Tüfekçi, yapılacak 15 liralık fiyat artışının tüketiciye yansımasının 20-30 lira olacağını söyledi.
Ekonomim.com’a konuşan İstanbul Kasaplar Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, “Besicilerin et fiyatı artacak beklentisi ile mezbahaya hayvanını kısma göndermedi. Bu da piyasada arz zahmeti yarattı. Karkas etin bölgesel bazda kilosu 15 TL artırıldı. 13 Şubat itibariyle de kasaplar uygulamaya başlayacak” dedi. Tüfekçi karkas ete gelen 15 liralık fiyat artışının tüketiciye yansımasının 20-30 lira olacağını kelamlarına ekledi.
KİLOSU 435 TL OLACAK
Karkas etin kendilerine maliyetin 420 TL olduğunu kaydeden İtibar Et Konutu sahibi Samed Burultay, meslek odasının yaptığı bilgilendirme ile 13 Şubat itibariyle karkas etin kilosunun kendilerine 435 TL’ye geleceğini söyledi. Aslında Ramazanda fiyat sabitlemesi, nedeniyle haftalık 1,5 tonluk satış hacminin yarı yarıya düştüğünü kaydeden Burultay, “Bir hafta evvel kilosunu 700 TL’ye sattığım eti 600 TL’ye indirdim yüzüne bakan olmadı. Et ve Süt Kurumu’nun ithal et vermesi küçük esnafın işlerini baltaladı. Karkasın bize maliyeti aşikâr buna emekçi, kira ve başka girdi maliyetlerini koyarsak en az 650-700 TL’ye satmamız gerekiyor” diye konuştu.
ÇÖZÜM İTHAL ET DEĞİL, ÜRETİCİYE DESTEK
Karkas ete yarından itibaren gelecek 15 TL fiyata artışının kendi satış fiyatına 25-35 TL yansıtacağını vurgulayan Burultay, eti ucuzlatmak için ithalatın teşvik edilmesi yerine, yerli üreticiyi destekleyecek projelerin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
(ALINTI)